İleri yaşlarda penis eğriliği oluşumuna neden olan Peyronie hastalığı, sertleşmeyi sağlayan tüp yapılarını çevreleyen esnek yapıdaki kapsül kılıfta “plak” olarak adlandırılan yara dokularının oluşması ile karakterize bir sağlık sorunudur. Peyronie hastalığının gelişimi akut ve kronik evreler olmak üzere iki ayrı dönemde incelenebilir. Akut dönemde, henüz plak oluşumu belirginlik kazanmadığından ilaç tedavisi ile ilerlemesinin durdurulması mümkün olabilen bu rahatsızlık, kronik evreye geçtiğinde yalnızca Peyronie ameliyatı ile tedavi edilebilir. Sert plakların kılıfta oluştuğu bölge doğrultusunda penisin yukarı, aşağı ve yan kısımlara doğru eğilmesine neden olarak hem sertleşme problemi hem cinsel ilişki sırasında ağrı hem de performans kaygısı yaratabilen Peyronie tedavisi kapsamında ameliyat bir zorunluluk haline dönüşebilir.


bg Peyronie Hastalığı Tedavisi

Peyronie hastalığı cinsel birlikteliği ağrılı ya da anatomik olarak imkansız hale getirebilir. Erkeklerde psikolojik baskı yaratabilir, sadece estetik kaygılar ile ilişkilendirilip göz ardı edilmemesi gerekir. Penisteki şekil bozuklukları fark edildiği takdirde üroloji ve androloji uzmanlarına başvurulması cinsel sağlık adına büyük bir avantaj olarak düşünülmelidir.

“Peyronie hastalığı tedavisi nasıl yapılır?” hakkında bilgi aktarmadan önce bu hastalığı daha yakından tanıyalım…

 

Peyronie Hastalığı Nedir?

Penis içerisinde 3 adet tüp yapısı bulunur. Bu tüplerden biri üretra olarak adlandırdığımız, ejakülasyon sırasında meninin ve idrar yaparken idrarın penis yoluyla vücut dışarısına taşındığı idrar yoludur. “Corpora cavernosa”  olarak adlandırılan diğer iki tüp ise ereksiyon sırasında içerisine kan dolan ve penisin sertleşmesini sağlayan süngerimsi doku yapılarıdır. Penis içerisindeki bu 2 tüp yapısı “tunica albuginea” adı verilen, esneme özelliğine sahip bir kılıf ile kaplıdır.

Farklı risk faktörleri neticesinde tunica albuginea adı verilen penis kılıfında, penis cildine dokunulduğunda hissedilebilen sert plakların oluşması durumuna Peyronie hastalığı adı verilmektedir. 

Peyronie hastalığı, doğuştan penis eğriliği ile hem görülme yaşı hem de oluşum mekanizması bakımından ayrılır. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkar ve tüp yapılarındaki gelişim sorunlarından kaynaklanmaz. Kılıfta oluşan sert Peyronie plakları nedeniyle penis eğriliği meydana gelir.

Peniste eğriliğe ve cilde temas sırasında sert plak hissedilmesine neden olan bu hastalık neden oluşur?

 

Peyronie Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

40 – 70 yaş arası erkeklerin %6’sı ila %10’ununda görüldüğü tahmin edilen Peyronie hastalığının nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte çeşitli risk faktörleri nedeniyle bu tıbbi durumun oluştuğu kabul edilir. Peyronie hastalığı risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  

Peyronie Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Peyronie hastalığı ile ilgili en temel belirti peniste sert plak oluşumlarının hissedilmesi ve peniste plak oluşumunun başladığı bölgeden eğrilik oluşmasıdır. Ancak;

 

Peyronie Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Peyronie belirtileri yaşayan erkeklerin mümkünse zaman kaybetmeden üroloji ve androloji uzmanlarına muayene olmaları gerekir. Peyronie tedavisi yapılmadığında hastalık ilerleyebilir ve eğrilik derecesindeki artışa bağlı olarak cinsel ilişkiyi imkansız hale getirebilir. 

Peyronie hastalığı için tanı koyarken genellikle hastalık öyküsü ve fiziksel muayene yeterlidir. Nadiren de olsa plak oluşumu hakkında detaylı bilgi alınması adına görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

“Peyronie kendiliğinden geçer mi?”, “Peyronie tedavi edilmezse ne olur?” ve “Peyronie hastalığında hangi ilaçlar kullanılır?” gibi hastalarımdan sıklıkla aldığım bazı sorular var. Kısa ve net bir açıklama yapmak istiyorum.

Peyronie hastalığında plak oluşumu tamamlandıktan sonra ilaç tedavisi gibi yöntemler sonuç vermez. Tek tedavi, daha önce de belirttiğim gibi cerrahidir. Bu rahatsızlık kendiliğinden geçmez, tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek hem cinsel sağlık hem de yaşam kalitesi üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Madem Peyronie hastalığı tedavisinde cerrahi kesin çözüm sunuyor, bu ameliyat ile ilgili daha detaylı açıklamalar yapmak istiyorum.

 

Peyroni Nasıl Tedavi Edilir?

Penis eğriliği ve penis cildi altında sert plaklar ile karakterize kronik evre Peyronie tedavisi ameliyat ile gerçekleştirilir.

Peyronie ameliyatı sırasında tüp yapılarını saran kılıfın esnekliğini azaltan, çekilmesini sağlayarak penisin eğrilmesine neden olan plak yapıları çıkarılır. Çıkarılan plak oluşumlarının yerine ise kılıf dokusu ile uyumlu doku barındıran özel yama malzemeleri dikilir. “Greft” adını verdiğimiz bu yama malzemeleri sayesinde kılıf fonksiyonlarının düzeltilmesi, penisin normal boyuna ulaşması ve eğriliğin düzeltilmesi sağlanır. Cerrahi teknik seçimi, hasta özelinde gerçekleştirilen muayene sonuçları doğrultusunda yapılır. 

 

Son Söz…

Penis kısalığı, penis inceliği ve penis eğriliği… Penisteki tüm şekil bozukluklarının fiziksel ve psikolojik sonuçları var. Üstelik hepsinin hasta özelinde belirlenebilen tedavi yöntemleri mevcut ve daha da önemlisi son dönemde gelişen tıbbi yöntemler sayesinde artık çok başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Penisteki şekil bozukluğu türlerinin de erken boşalma ve sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozukluklarının da tedavisi mümkün! Uzmanlık, doğru teşhis ve hasta özelinde belirlediğimiz tedavi yöntemleri sayesinde hem ilişkilere hem de benlik algısına zarar veren sorunlarımızdan kurtulabiliyoruz.

 

Peyronie Hastalığı Tedavisi İle İlgili Bilgilendirici Videolar

Numaranızı bırakın biz sizi arayalım

 
Adres

Çınarlı Mahallesi, Ankara Caddesi, Mistral Ofis Kulesi, No:15, Kat:37, Konak/İZMİR

Muayene Talep Formu

 
+90 555 054 66 66 info@evrenisik.com
whatsapp