Vazektomi, sperm üretim mekanizmasını etkilemediği gibi boşalma sırasında vücuttan meni atılmasını da engellemez. Vazektomi sonrası tek fark ejakülatta gebelik oluşturacak spermlerin bulunmamasıdır.
VAZEKTOMİ NASIL YAPILIR?
“Vazektomi nasıl yapılır?” hakkında bilgi aktarmadan önce normal şartlarda spermin yolculuğunun nasıl olduğu ile ilgili kısa bir açıklama yapmak istiyorum.
Spermler testislerde üretilir ve “epididim” adı verilen sarmal tüp yapılarında olgunlaşır. Epididimler, prostat bezine uzun bir tüp yapısı olan “vas deferens” ile bağlıdır. ‘Vas deferens’ ana sperm iletim kanalıdır ve içinde taşıdığı spermlerin mesane arkasındaki bez yapıları ve prostat bezinin ürettiği sıvılarla birleşmesi sonucu ejekülat oluşur.
Vazektominin temel amacı, meni ile spermlerin birleşmesinin engellenmesi olduğu için işlem sırasında vas deferens hedef alınır. Lokal anestezi altında bu tüp yapısının kesilmesi, bağlanması ya da bloke edilmesine dayanan vazektomi işlemi sonrası, erkeklerin menisinde sperm bulunma ihtimali %99.9 oranında ortadan kalkar.
VAZEKTOMİ ETKİLİ BİR DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ MİDİR?
Evet, vazektomi işleminin etkinliği %99.9 seviyelerindedir. Yine de çok ender de olsa vazektomi operasyonu sonrası erken dönemde kanal duvarına yapışık kalan spermler nedeniyle gebelik oluşma riskinden söz edilebilir. Bu nedenle vazektomi yaptıran erkeklerin “vazektomi sonrası dikkat edilmesi gerekenler” hakkında uzmanlardan kapsamlı bilgi alması gerekir.
VAZEKTOMİ SONRASI CİNSEL YAŞAM
Vazektomi, minimal invaziv bir işlem olduğu için genellikle çok ciddi post operatif komplikasyonlara neden olmaz. İşlemden bir hafta sonra, uzmanların da onaylamasıyla korunmalı olarak cinsel ilişkiye girilebilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında meninin spermlerden tamamen arındırılması için yaklaşık 15 – 25 kere ejaküle olunması gerektiğidir. Bu süreçte doğum kontrol yöntemleri mutlaka kullanılmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen gebelik oluşumları söz konusu olabilir.
VAZEKTOMİ SONRASI SPERMİOGRAM TESTİ YAPILMALI MIDIR?
Menide hiç sperm bulunmadığının net bir şekilde tespit edilebilmesi ve ek bir doğum kontrol yöntemi olmadan güvenle cinsel birliktelik yaşanabilmesi için vazektomi işleminden 8 – 16 hafta sonra spermiogram testi yapılması önerilir.
VAZEKTOMİNİN GERİ DÖNÜŞÜ VAR MI?
Vazektomi iptali bazı durumlarda mümkün olabilse de vazektomi her zaman geri döndürülemeyen kompleks bir işlemdir. Bu nedenle vazektomi yaptırmak isteyenler çok boyutlu düşünmeli ve baba olmak istemediklerinden gerçekten emin olmalıdır.
VAZEKTOMİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Vazektomi işlemi güvenli bir prosedürdür ve genellikle işlem sonrası ciddi komplikasyonlar ortaya çıkmaz. Yine de operasyon bölgesinde şişme, kızarıklık ve hassasiyet gibi kısa süreli şikayetler görülebilir. Uzun dönemde ise çok nadir olarak rastlanan ‘vazektomi sonrası sızı’ denilen ve testislerde hafif hassasiyet şeklinde kendisini gösteren bir durum ortaya çıkabilir.
VAZEKTOMİ VÜCUTTA DEĞİŞİME NEDEN OLUR MU?
Vazektomi işlemi erkeklik hormonu salınımını da cinsel dürtüleri de herhangi bir şekilde etkilemez. Dolayısıyla vazektomi yaptıranlar erkeklik hormonu azlığına bağlı ses değişimi, saç dökülmesi, kas kitlesinde erime, cinsel isteklerinde azalma ve sertleşme sorunu gibi durumlarla karşılaşmaz.
Çınarlı Mahallesi, Ankara Caddesi, Mistral Ofis Kulesi, No:15, Kat:37, Konak/İZMİR