Sertleşme Sorununun İlginç Nedenleri
19 Kasım, 2020

Sertleşme Sorununun İlginç Nedenleri

Sertleşme sorunu hem ülkemizde hem de dünya genelinde erken boşalmadan sonra erkekleri en çok etkileyen cinsel işlev bozukluğu olmayı sürdürüyor. Organik ve/veya psikolojik nedenlerle ortaya çıkabilen sertleşme bozukluğu tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olduğu için risk faktörlerinin de doğru anlaşılması gerekiyor. Bu yazımda sertleşme sorununun nedenleri hakkında bilgi aktaracağım, ancak bu kez çok bilinmeyen ve hatta ilginç olarak nitelendirilebilecek nedenlerinden bahsetmek istiyorum.

1. Peyronie Hastalığı

Peniste yer alan ve sertleşmeyi sağlayan tüplerin çevresindeki sert plak oluşumu nedeniyle peniste eğrilme ile karakterize peyronie hastalığı cinsel birleşmeyi hem erkekler hem de kadınlar için ağrılı bir sürece dönüştürebiliyor ve hatta penisteki eğrilik derecesinin artmasına bağlı olarak cinsel ilişkiye girmek imkansız hale gelebiliyor. Bu hastalık sertleşme sürecini etkilerken aynı zamanda erkeklerin ağrılı bir sertleşme deneyimi yaşamasına da neden olabiliyor. Sertleşme sorununun nedenleri arasında yer alan Peyronie hastalığının doğuştan penis eğriliği ile karıştırılmaması önemli, Peyronie için ilerleyen yaş en temel risk faktörleri arasında yer alıyor. Peyronie hastalığı oluşum mekanizması da cerrahi tedavisindeki teknik de doğuştan penis eğriliği ile farklılık taşıyor.

2. Anabolik Steroidler

Vücut geliştirmek için spor yapan birçok erkeğin kullandığı anabolik steroidler sertleşme sorununa yol açabiliyor. Kolay bir şekilde kas yapmak isteyenlerde bağımlılığa dönüşebilen ve vücudun erkeklik hormonu üretimini etkileyebilen bu ilaçlar, uzun süre kullanıldıklarında cinsel isteksizliğe de neden olabiliyor. Bu nedenle bu ilaçların mümkünse kullanılmaması ya da doktorlara danışılarak kullanılması gerekiyor. Anabolik steroid kullanımına bağlı ortaya çıkan sağlık sorunları maalesef cinsel işlev bozuklukları ile de sınırlı kalmıyor. Erkeklik hormonunun insan yapımı sentetik varyasyonları olarak da tanımlanabilen anabolik steroidlerin böbrek hastalıklarına, karaciğer bozukluklarına, kalp sorunlarına; testislerin küçülmesine, sperm sayısının azalmasına, kelliğe, göğüslerde büyümeye ve prostat kanserine neden olabileceği biliniyor.

3. Kellik İlaçları

Saç dökülmesi dünya genelindeki milyonlarca erkeği etkiliyor ve farklı tedavi seçeneklerinin ortaya çıkması dahi bilinçsiz ilaç kullanımına engel olmuyor. Kellik ilaçları içerisindeki maddelerin erkeklik hormonu salınımını etkileyerek sertleşme sorununa neden olabileceğinin ise göz ardı edilmemesi gerekiyor. Saç dökülme problemi yaşayan erkeklerin öncelikle saç dökülmesi nedenlerini öğrenmesi ve uzmanlardan nedene yönelik tedavi almaları en sağlıklı çözüm olarak ön plana çıkıyor. 

4. Yüksek Tansiyon

Erkeklerin cinsel ilişki için ideal bir penis sertliğine ulaşmaları için penise kan akışının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Yüksek tansiyon sorunu olan kişilerde arterler zarar görüyor ve bunun neticesinde damarlardan geçen kan miktarı azalıyor. Bu şekilde sertleşme sorunu başlayabiliyor ve yüksek tansiyon nedeniyle damar ve kalp hastalığı gibi sistemik hastalıklar da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yüksek tansiyon nedeniyle sertleşme problemi yaşayan hastaların tedavisinde yüksek tansiyon ve erektil disfonksiyon tedavi süreçlerinin eş zamanlı planlanması önem kazanıyor. Böylece tedavi daha etkili oluyor ve hasta için daha sağlıklı bir süreç yaşanabiliyor.

5. Karın İçi Operasyonları

Kötü huylu tümörlerin alınması için gereken operasyonlarda veya pelvik boşlukta gerçekleştirilen bazı ameliyatlar sırasında, ereksiyonun başlaması için beyne mesaj ileten sinir hücrelerine zarar gelmesi halinde ameliyat sonrası dönemde erkeklerde sertleşme sorunu ve penis hislerinde azalma yaşanabiliyor. Bu tarz operasyonları geçiren ve sonrasında sertleşme problemi yaşayan erkeklerin mutlaka androlojik değerlendirmelerinin yapılması gerekiyor.

Venöz Yetmezliğe Dikkat!

Günümüzde sağlıksız yaşam alışkanlıklarının yaygınlaşmasının etkisiyle sertleşme sorunu genç erkeklerde de görülebiliyor. Sertleşme sorunu kimi zaman tek bir nedenle kimi zaman ise çoklu faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Özellikle ilişki için yeterli penis sertliğine ulaşılması ancak ilişkinin sonuna dek penis sertliğinin korunamaması şikayetleri, sertleşme sorununun daha dikkatli değerlendirilmesini gerektirebiliyor. Sertleşme sorunu her zaman arteriyel kaynaklı olmayabileceği için bu şikayeti yaşayan erkeklerin venöz yetmezlik tetkiklerini yaptırması, sertleşme sorunu tedavisi için önemli bir dayanak noktası oluşturuyor. Üstelik venöz yetmezlik hastanın yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi hastalıkları olabilme ihtimalini de gündeme getirdiğinden teşhis için uzmanlara başvurulması genel sağlık için önem taşıyor.

Sertleşme sorunu anksiyete, depresyon ve performans kaygısı gibi psikolojik nedenlerle de altta yatan damar hastalıkları, ilerleyen yaş nedeniyle düşen erkeklik hormonu seviyeleri, sigara kullanımı ve fazla kilo gibi farklı nedenlerle de ortaya çıkabilir. Erektil disfonksiyon tedavisinde, ilaçlar da şok dalga tedavisi, P-Shot ve SVR kök hücre tedavisi gibi yeni tedavi yöntemleri de uygulanabiliyor. Önemli olan hastaya en uygun tedavi yöntemleri arasından en doğru seçimi yapabilmek; tıbbi bir sorun varsa teşhis ederek hastanın daha sağlıklı bir yaşam sürmesini ve hayat kalitesinin artmasını sağlayabilmek. 

Blog Kategorileri

Son Bloglar

Numaranızı bırakın biz sizi arayalım

 
Adres

Çınarlı Mahallesi, Ankara Caddesi, Mistral Ofis Kulesi, No:15, Kat:37, Konak/İZMİR

Muayene Talep Formu

 
+90 555 054 66 66 info@evrenisik.com
whatsapp