İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan Peyronie hastalığı; penis eğrilmesine ve penis eğriliği nedeniyle sertleşme sırasında ağrıya yol açan, penis eğriliği derecesine bağlı olarak cinsel ilişkiyi fizyolojik olarak imkansız hale getirebilen bir sağlık sorunudur. Bu yazımda “Peyronie hastalığı nedir?”, “Peyronie belirtileri nelerdir?”, “Peyronie tedavisi nasıl yapılır?” gibi en çok merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Tarihsel olarak kültürel ve toplumsal mitlerle açıklanmaya çalışılan Peyronie hastalığı eski zamanlarda sertleşme sorununun bir türü olarak sınıflandırılmıştır. Hastalıkla ilgili ilk tıbbi kayıtlar 1300’lü yıllarda tutulmuş ancak hastalık 1743 yılında Fransız cerrah Francois de la Peyronie tarafından tanımlanmıştır.
“Peyronie hastalığı nedir?” sorusuna kısaca “Penisin içerisinde yer alan ve sertleşmeyi sağlayan tüpleri çevreleyen esnek kılıf yapısında sert plak oluşumları ile karakterize olan ve peniste eğrilik oluşmasına yol açan bir sağlık sorunu.” yanıtını verebilirim. Peyronie hastalığı plak oluşumuna yol açan nedene bağlı olarak yavaş veya hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Penis cildine dokunulduğunda hissedilebilen sert plaklar fiziksel muayene ile kolay bir şekilde fark edilebilir.
Peyronie belirtileri arasında penis cildi altından hissedilen sert doku, peniste açılanma, ereksiyon problemleri, penisteki eğrilmeye bağlı olarak penis boyunda kısalma ve ağrı gibi semptomlar yer alır.
Peyronie hastalığı belirtileri hastalığın seyrine göre değişebilir. Bazı hastalarda plak oluşumu yıllar içerisinde tamamlanırken bazı hastalarda penis hızla eğrilebilir. Sertleşme sırasında tüplerle senkronize bir şekilde hareket etmesi gereken kılıf yapısındaki plaklar kireçlendikçe kılıfların esneme yetisinin azalmasına bağlı olarak erkeklerde ağrılı sertleşme yaşanabilir.
Erkek cinsel işlev bozukluklarının tamamında olduğu gibi kadınlar da Peyronie hastalığının yol açtığı sonuçlardan etkilenir. Hem erkeklerin hem de kadınların cinsel ilişki sırasında ağrı yaşamasına neden olan Peyronie hastalığı tedavisi geciktirildiğinde cinsel ilişkiye girilmesi fizyolojik anlamda imkansız hale gelebilir.
Peyronie nedenleri tam anlamıyla bilinmese de bu hastalığın oluşumunu tetikleyen çeşitli risk faktörleri olduğunu ifade edebilirim.
Peyronie hastalığı olan erkeklerin en sık yaşadıkları şikayetler şu şekilde sıralanabilir:
Peyronie hastalığı kendiliğinden geçmez. Peyronie hastalığının tedavileri kişiye özel planlanır. Hastalığın neden olduğu şikayetlerin şiddeti, penis eğrilmesinin devam edip etmediği, sertleşme fonksiyonunun azalıp azalmadığı, Peyronie hastalığında akut mu kronik dönemde mi olunduğu gibi unsurlar tedavi sürecini değiştirebilir.
Peyronie hastalığı tedavisi kapsamında akut evrede ilaç kullanımı önerilebilir. Ancak ilaç kullanımının bu hastalığı kesin bir şekilde tedavi etmemesi ve etkisinin kısıtlı olması Peyronie hastalığının cerrahi tedavisinin avantajlarını artırır. Özellikle penis eğriliği fazla olan, hastalığın kronik evresini yaşayan hasta grubu için Peyronie ameliyatı tek seçenek olarak kabul edilir.
Peyronie cerrahisi sırasında kılıf esnekliğini azaltan ve penisin eğrilmesine neden olan plak yapıları çıkarılır. Çıkarılan plakların yerine kılıf dokusuna benzer özellikteki greftler dikilir. Böylece kılıf fonksiyonlarının ve sertleşen penisteki eğriliğin düzeltilmesi sağlanır. Peyronie cerrahisi sırasında farklı cerrahi tekniklere de başvurulması mümkündür. Hangi cerrahi tekniğin uygulanacağı hasta tarafından yaşanan semptomlara, hastalığın tipine, skar dokusunun yerleşim lokasyonuna göre değişiklik gösterebilir.
Penis kısalığı ve penis inceliği gibi tedavisi yapılabilen bir şekil bozukluğu olan penis eğriliği, doğuştan ya da ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkabilir. Bu noktada doğuştan penis eğriliği ile Peyronie hastalığının aynı olmadığının bilinmesi önemlidir. Her iki durum da penisin eğrilmesine neden olabilir ve cinsel ilişkiye girilmesini engelleyebilir. Üroloji ve androloji uzmanları tarafından penis eğriliği nedenleri belirlendikten sonra uygulanan cerrahi tedavi yöntemleri sonrası süreçte hem doğuştan penis eğriliği hem de Peyronie hastalığı tedavi edilebilir.
Çınarlı Mahallesi, Ankara Caddesi, Mistral Ofis Kulesi, No:15, Kat:37, Konak/İZMİR