Erkeklik hormonu hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan bir hormondur. Erkeklerde salınımının çok daha fazla olması ve bu hormonun; kas kütlesi, yağ dağılımı, erkek kısırlığı ve kırmızı kan hücresi üretiminde aktif rol oynaması “erkeklik hormonu” olarak da adlandırılmasına yol açmaktadır. Erkeklik hormonu üretimi ergenlik döneminde artar ve 30 yaşından itibaren her sene düzenli olarak azalır. Erkeklik hormonu seviyesinin düşmesiyle birlikte erkeklerde fiziksel ve psikolojik değişimler yaşanmaya başlar. Bu yazımda erkeklerde erkeklik hormonu düşüklüğü durumunda en sık görülen belirtileri detaylı bir şekilde açıklayacağım.
Ancak öncesinde kısa bir bilgi vermek istiyorum. Erkeklerde erkeklik hormonu düşüklüğü hem cinsel yaşam hem de genel sağlık için oldukça olumsuz sonuçları olan bir durumdur. Erkeklik hormonu düşüklüğü hormon testleri ile tespit edilebilir, nedenleri belirlendikten sonra tedavi kapsamında ilaçlar ya da iğnelerle kişiye özel planlamalar gerçekleştirilir. Bu hormon testislerde, leydig hücreleri tarafından üretilir. Testis fonksiyonlarına zarar veren çeşitli hastalıklar erkeklik hormonu düşüklüğü ile sonuçlanabilir. Fakat erkeklik hormonu düzeyinde azalma yaratan tek bir unsurdan bahsedilmesi doğru bir yaklaşım değildir.
Birçok farklı faktör neticesinde erkeklerde erkeklik hormonu düşüklüğü meydana gelebilir:
Yapılan araştırmalar erkeklerde erkeklik hormonu düşüklüğü ile birlikte cinsel isteksizliğin arttığını göstermektedir. İlerleyen yaşla birlikte görülen cinsel isteksizlik erkeklik hormonu hormonunun azalması ve bu azalmaya bağlı olarak kişide kronik halsizlik oluşması, uyku düzeninin bozulması ve kilo alımı nedeni ile damar sorunlarının görülmeye başlamasıyla da ilişkilidir.
erkeklik hormonu cinsel isteği etkilediği gibi penisin cinsel birleşme için ideal sertliğe ulaşması ve sertliğini koruması sürecinde de rol oynar. Erkeklik hormonu; bir dizi kimyasal reaksiyonun oluşmasını sağlayarak sertleşmeyi gerçekleştiren nitrik oksit salınımını tetiklediğinden erkeklik hormonu düzeyi düştüğünde dolaylı olarak sertleşme problemlerine neden olabilir. Yine de, ilerleyen yaşa bağlı olarak meydana gelen sertleşme probleminin tek nedenini erkeklik hormonu seviyesindeki düşüşe indirgemek doğru olmaz. Kişinin sigara ve alkol kullanması, şeker hastalığı bulunması, yüksek tansiyon sorunu, stres ve endişe yaşaması da sertleşme problemine yol açabilir.
Erkeklik hormonu sperm hareketliliğine yardımcı olan meni sıvısının üretiminde de rol oynadığından; Erkeklik hormonu düşüklüğü durumunda ejakülasyon sırasında dışarı atılan sıvının miktarını azaltabilir.
Erkeklik hormonu, vücut metabolizmasında birçok etkiye sahiptir. Erkek tipi kelliğin başlıca nedeni ilerleyen yaşa bağlı olarak erkeklik hormonu seviyesindeki azalmadır. Erkeklik hormonu seviyesi düşünce erkeklerin saçlarında, vücut kıllarında azalma ve beyazlama meydana gelir. Hali hazırda saçları dökülen bir erkek erkeklik hormonu düşüşü nedeniyle dökülen saç miktarında artış gözlemleyebilir.
Erkeklik hormonu düzeyi düşük olan erkeklerde enerji düşmesi ve kronik yorgunluk şikayetleri yaygın bir şekilde gözlenir. Kişinin herhangi bir uyku problemi görülmese dahi gün boyu halsizlik hissetmesi erkeklik hormonu seviyesinde düşme olduğunun en spesifik işaretlerinden biri olarak kabul edilir.
Erkeklik hormonu kas yapımında ve kas kütlesinin korunmasında önemli rollere sahiptir. Erkeklik hormonu seviyesi düşerse kasların fonksiyonunda ya da gücünde bir değişiklik yaşanmasa bile kas kütlesinde erime görülebilir.
Kemik yoğunluğunun azalmasının başlıca nedenlerinden birinin erkeklik hormonu seviyesindeki düşme olduğu bilinmektedir. Erkeklik hormonu kemik yoğunluğunu arttıran bir hormon olduğundan seviyesindeki düşüş özellikle ileri yaştaki kişilerin kemik hastalıkları yaşama riskini arttırır.
Erkeklik hormonu beyin işleyişini etkiler; ilerleyen yaşa bağlı olarak erkeklik hormonu seviyesi düştüğü zaman erkeklerde depresyon, anksiyete, huzursuzluk ve duygu durumu değişimleri gibi psikolojik etkilere yol açar. Uzmanlar erkeklik hormonundaki azalmanın erkeklerin fiziksel ve psikolojik değişimleri aynı anda yaşamasına neden olabileceğini savunmaktadır.
Bu soruya yanıt vermeden önce, “Erkeklerde erkeklik hormonu eksikliği nasıl anlaşılır?” hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Erkeklik hormonu düşüklüğü belirtileri yaşayan erkeklerin öncelikle üroloji ve androloji uzmanlarına muayene olmaları ve akabinde total erkeklik hormonu ölçümü ve hormon testlerinin tamamlanması önem taşıyor. Muayene ve test sonuçları hastalık öyküsü ile birleştirilerek erkeklik hormonu düşüklüğü nedenleri belirleniyor. Böylece “erkekte erkeklik hormonu nasıl yükseltilir?” sorusuna daha spesifik yanıtlar belirlenip tedavi süreçleri ile daha sağlam adımlar atılabiliyor.
Erkeklik hormonu düşüklüğü tedavisi neden doğrultusunda planlanır. Kimi zaman yaşam tarzında değişiklik yapmak, sigara kullanımını bırakmak, kilo vermek gibi alışkanlıkların benimsenmesi erkeklik hormonu seviyesini artırabiliyor. Bazı durumlarda ise hormon takviyesi kullanımı gerekiyor. Az önce de belirttiğim gibi tedavi neden ve hasta özelinde planlanıyor.
Çınarlı Mahallesi, Ankara Caddesi, Mistral Ofis Kulesi, No:15, Kat:37, Konak/İZMİR